Ismertjük azt a kifejezést az ellenszenvre, hogy “képtelen vagyok egy levegőt szívni vele”. Vagy azt, hogy “kiütést kapok tőle”.

Gondoltunk-e arra, hogy azokkal kapcsolatban, akik rokonszenvesek számunkra, ennek pontosan az ellenkezője az igaz?

Bizony. Amennyiben képes vagyok “egy levegőt szívni valakivel”, akkor képes vagyok arra is, hogy összhangba kerüljek vele.

Amennyiben nem kapok “kiütést tőle”, akkor a bőröm éppen olyan sima marad, mint a másiké.

Az összhang tehát közös rezonanciaként is leírható, hiszen azzal szívok egy levegőt, akivel egyszerre lélegzem, akinek gondolatmenetéhez kapcsolódni tudok, akinek a beszédritmusa megfelelő számomra ahhoz, hogy jól kommunikáljak vele. Szavaink és testünk egyaránt összhangban vannak.

Egyes kutatások szerint a szavaink a kommunikációnknak mintegy 7%-át teszik ki, ehhez képest messze meghatározóbb a testbeszédünk és a hangszínünk.

A sikeres kommunikátorok ráhangolódnak a másik testbeszédére és hangszínére, és átveszik azt. Mégpedig olyan zseniálisan, hogy mindez nem tűnik mesterkélt utánzásnak, különösen, ha a tapintat és a tisztelet által átitatva teszik ezt.

Nem szolgai tükrözésről van szó. A szemkontaktus megteremtése az első lépés az összhangra. A kar mozgásait kis kézmozdulatokkal, a test mozgásait pedig fejünk mozgásával is követhetjük. Ezt a technikát kereszttükrözésnek nevezik. Követhetjük a testsúly áthelyezését, a másik testtartását.

A hang illesztése a másik fontos összhangteremtő lehetőség. Illeszkedhetünk a másik hangszínéhez, beszédritmusához, sebességéhez, hangerejéhez. Telefonbeszélgetések során ez a fő összhangteremtési lehetőségünk.

Az igazi mesterek a másik fél lélegzésének ritmusát is képesek megfigyelni, átvenni, és fenntartani, tehát lényegében egyes fontos fiziológiai folyamataikat is szinkronba hozni.

Az összhangteremtéssel hidat építhetünk a másik félhez, ez a híd azonban csak akkor járható, ha nem szakad be az egónk súlya alatt. Azaz képesek vagyunk tudatosan megszorítani magunkat annak érdekében, hogy ne főszereplők legyünk a párbeszédben, hanem egyenrangú partnerek. És alighanem ez a legnagyobb kihívás a történetben…

Szíves figyelmébe ajánlom hírlevelünket és kommunikációs tréningünket!