Gyakori kérdések

Mit az a mediáció?
Egy vitarendezési folyamat.

Huh. „Folyamat?” Mi fán terem?
A meditációs folyamat egy kidolgozott és kipróbált módszer, amely nemzetközi tapasztalatok alapján az esetek túlnyomó részében bevált, eredményesen működik. Mint mindennek, van eleje, közepe és vége.
Az elején tisztázzák a vitás felek, hogy melyek azok a témák, amelyekkel a meditációs ülésen foglalkozni szeretnének. Ezt követően témánként megbeszélik a megoldási lehetőségeket. A záró szakaszban, ha a vitás felek megegyezésre jutnak, akkor igény szerint ennek a megegyezésnek a pontos megszövegezése zajlik.

„Miért kell ehhez mediátor?”
A mediátor ismerteti és elfogadtatja a szabályokat. És a szabályok betartása biztosítja, hogy minden jelenlévő biztonságban érezhesse magát az ülés során, mindenki szóhoz jusson, és egyenlő félként vegyen részt a vita rendezésében. A mediátort képzése és folyamatos, ellenőrzött önképzése segíti abban, hogy legjobb tudása szerint végezze közvetítői tevékenységét.

„A mediátor eldönti a vitát?”
Nem. A felek döntenek mindenről. A mediátor abban segít, hogy támogatja a kommunikációjukat. Leggyakoribb eszköztára a pontosító kérdések felvetése és az elhangzottak összefoglalása.

„A mediáció terápia?”
A mediáció nem egészségügyi tevékenység. Nem tévesztendő össze a meditációval, ami ugyan nagyon hasznos lehet a lelki béke szempontjából, de nincs köze a vitarendezéshez. A mediátor kliensei lelkileg egészséges olyan személyek, akiknek konfliktusai vannak egymással.

„Kinek a pártján áll a mediátor?”
A mediátor a felektől „egyenlő távolságra” áll. Elfogulatlan és független. Törvény által titoktartásra kötelezett.

„Miben más a közösségi és családi mediátor munkája a megszokott mediációs tevékenységhez képest?”
A családi mediáció különös figyelmet fordít a családban (pl. párkapcsolatban, gyermek-szülő és szülő-nagyszülő relációban) előforduló konfliktushelyzetek kezelésére. A közösségi mediáció a közösségen belüli törésvonalak és töréspontok tisztázásán keresztül, az ún. Kör-módszerrel jut el az adott közösség egységének, békéjének helyreállításához.

Szolgáltatások:

Párkapcsolati és
családi konfliktusok mediációja
A közösségi bizalom helyreállítása
Kamasz-szülő mediáció

Igazságügyi közvetítés